Techtronik.pl Serwis : Software, hardware, diagnoza, naprawa
Forum dla zaawansowanych hobbystów elektroników i serwisantów

| FAQ |  Szukaj |  Użytkownicy |  Grupy |
| Rejestracja |  Zaloguj |

Baza wiedzy, serwis GSM, simlock BB5, naprawa, diagnoza, forum.

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukam pomocy.
Autor Wiadomość
Leila 
User

Wysłany: 20 Cze 2010 03:43   Szukam pomocy.

Witam wszystkich serdecznie. Poszukuje pomocy w sprawie kodu zabezpieczającego i blokowania wybranego numeru (tzn. połączeń i smsów od wybranego numeru).

Telefon: Nokia 5130 Express Music
Operator: Orange

Pierwsza sprawa wygląda tak. Nie pamiętam już, ale chyba zmieniłam kod zabezpieczający i nie potrafie za nic sobie go przypomnieć. Niestety jest mi potrzebny i próbowałam za pomocą generatorów kodów i nic.. W telefonie wyskakuje, że jest błedny.

Druga sprawa wygląda tak, że bardzo, ale to bardzo potrzebuje zablokować numer, który mnie męczy psychicznie, wysiadam po prostu.. Nie chcę widzieć, że próbuje się do mnie dodzwonić, lub usiłuje pisać sms. Naprawde jest to dla mnie ważne.

Czytając na innych forach i szukajac odpowiedzi na mój problem jedynie co zrozumialam to, że będą potrzebne programy odpowiadające mojemu telefonowi i właśnie ten nieszczęsny kod zabiezpieczający.

A moje pytanie a raczej prośba brzmi: Bardzo bym prosiła znawców i zainteresowanych o pomoc w tej sprawie, lub wyjaśnienie co da się zrobić i w jaki sposób jest to możliwe?

Dziękuje i czekam na odpwiedzi :)
Ostatnio zmieniony przez Leila 20 Cze 2010 12:14, w całości zmieniany 2 razy  

piratten 
Starszy użytkownik

Telefon: MAM ;P
Wysłany: 20 Cze 2010 11:17   

Z odczytaniem lub resetem kodu może być trudno aczkolwiek jest to możliwe ;) jeśli telefon normalnie sie uruchamia i działa - wystarczy kabel usb i program z rodziny jaf np 1.98.65 "z witaminką" od zulei

Przed zabawą jaf'em zrób sobie beckup danych !!! ;)

Podłączasz włączony telefon kablem zaznaczasz user code i klikasz service - później read codes i powinnaś odczytać kod - przy czym jeśli zbyt dużo razy źle wpisałaś kod musisz zrobić reset kodu - zaznaczasz factory settings i znowu klikasz service a następnie user code reset - po tym powinnaś być w stanie wpisać kod ;)

Co do blokowania nie wiem jak z smsami sa programiki pod symbiana automatycznie odrzucające połączenie - ewentualnie poszukaj w telefonie aplikacji czarna lista ;)

Leila 
User

Wysłany: 20 Cze 2010 12:28   

A jak te programy dokładnie się nazywają? JAF i Virtual PKey tak? Jak co to powinnam szukać nowszych wersji, bo chyba lepsze mam rozumieć? Czy to bez znaczenia?

piratten 
Starszy użytkownik

Telefon: MAM ;P
Wysłany: 20 Cze 2010 17:23   

Dokładnie jak piszesz - wersja - 1.98.64-65 nieważne jaka ;)

Odpowiedz do tematu